ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Wyniki pomiaru glikemii a wartość hemoglobiny glikowanej.

Pan Adam ma 64 lata. Pół roku temu rozpoczął insulinoterapię po 6 latach stosowania doustnych leków przeciwcukrzycowych. Powodem zmiany leczenia były utrzymujące się hiperglikemie i wysoka wartość hemoglobiny glikowanej (HbA1c) – czynniki zwiększające ryzyko późnych powikłań – a więc niewyrównanie cukrzycy będące efektem nieskuteczności działania leków doustnych i wielu zaniedbań ze strony pacjenta, głównie niestosowania się do zaleceń żywieniowych (nadmierne ilości pożywienia o wysokiej kaloryczności) i brak jakiegokolwiek wysiłku fizycznego (w konsekwencji skutkujące dużą nadwagą). Pan Adam był bardzo zdziwiony, gdy stawiwszy się na wizytę kontrolną okazało się, iż wartość HbA1c jest tak wysoka (9%), mimo iż – jak powiedział w trakcie konsultacji lekarskiej – wyniki pomiarów na glukometrze w czasie, gdy je wykonywał (dość rzadko) wskazywały na prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Proszę nie pytajcie nas, czy glikemia w danej chwili jest za wysoka czy za niska? Pojedynczy wynik, wyjęty z kontekstu obrazu klinicznego i bez określenia tzw. trendów nie ma znaczenia praktycznego. Nabiera on mocy decyzyjnej, gdy mamy np. co najmniej dwa punkty glikemii w odstępie dwóch godzin (to już pozwala wykreślić jakąś linię, wzrastającą lub malejącą). Wówczas kierunek zmian wyraźnie się zaznacza i kiedy zastanowimy się nad okolicznościami, na tle których doszło do destabilizacji, podejmujemy doraźne decyzje lecznicze. Na początku przeważa u Was myślenie, że wyrównane cukry to jakaś prosta równoległa do osi czasu. A tak nie jest – glikemia waha się cały czas i to z chwili na chwilę (glikemia w odstępie 2–3 minut różni się już o 20–25 mg/dl). Mówicie: to niemożliwe, pewnie glukometr jest zepsuty albo niedokładny. Bierzecie inny glukometr i wykonując równoległe oznaczenia porównujecie ich wskazania, jakby nie pomni, że mechanizmy działania glukometrów często oparte są na różnych metodach pomiaru, m.in. nie wszystkie przeliczają poziom glukozy do osocza itd. Wówczas czujecie się zagubieni i bezradni, tracicie zaufanie do siebie i nabieracie przekonania, że te różnice w pomiarach to wina glukometru. To błąd w myśleniu. Poprawność działania glukometru sprawdza się na podstawie pomiarów z płynu kontrolnego, który musi mieścić się w przedziale określonym na etui pasków indykatorowych.

 

Przejdźmy do określenia, jak wahają się poziomy glukozy u ludzi zdrowych, a jakie przedziały wahań glikemii uznajemy za dopuszczalne u osób z cukrzycą typu 2.

Poziom glukozy

Granice wahań glikemii u ludzi zdrowych w czasie dnia czuwania

Granice wahań glikemii w wyrównanej cukrzycy typu 2 z uwzględnieniem innych wskaźników

na czczo

< 100 mg/dl (5,6 mmol/l)

90–130 mg/dl (5,0–7,2 mmol/l)

2 godz. po posiłku

< 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

< 180 mg/dl (<10,0 mmol/l)

przed snem

< 120 mg/dl (6,7mmol/l)

< 140 mg/dl (<7,8 mmol/l)

godz. 3.00 w nocy

> 80 mg/dl (>4,4 mmol/l)

> 70 mg/dl (>3,9 mmol/l)

HbA1c

< 6%

< 7%

 

ciśnienie tętnicze krwi

< 130/80 mmHg

poziom cholesterolu całkowitego

< 200 mg% (<5,2 mmol/l)

poziom cholesterolu LDL

< 100 mg% (<2,6 mmol/l)

poziom triglicerydów

< 150 mg/dl (<1,7 mmol/l)

poziom cholesterolu HDL

> 40 mg% (>1,1 mmol/l)

Nowoczesne glukometry mają funkcję uśredniania glikemii (7, 14 i 30 dni), co ułatwia przewidywanie, jaki będzie spodziewany odsetek hemoglobiny glikowanej HbA1c. Ten ostatni wskaźnik jest dobrym markerem stopnia wyrównania metabolicznego w cukrzycy, wykonywanym co 3–4 miesiące. Poniższa tabela przedstawia zależności między średnimi poziomami glukozy a HbA1c. Im więcej mamy pomiarów glikemii na dobę, tym dokładniej możemy przewidzieć stopień glikacji, a więc przypuszczalną wartość HbA1c.

średnia glikemia z miesiąca

szacunkowa wartość HbA1c

<100

< 6,5%

120

6,5 – 7,5%

140

7 – 7,5%

160

7,5 — 8%

>180

> 8,5%

Pan Adam sugerując się pojedynczymi wynikami oznaczeń poziomu glukozy we krwi zaniechał systematycznej kontroli i adekwatnych do wyników pomiarów reakcji (np. modyfikacja diety, korekty dawki insuliny, podjęcie wysiłku fizycznego), o czym świadczy wysoka wartość hemoglobiny glikowanej. Pamiętajmy, pojedynczy wynik, bez określenia tzw. trendów nie ma znaczenia praktycznego ani prognostycznego w odniesieniu do spodziewanej wartości HbA1c.

Lekarz zalecił panu Adamowi codzienne badanie cukromoczu z pierwszej porannej mikcji. Okazało się, że ilość glukozy w moczu sięgała 0,5%, oznacza to hiperglikemię w czasie snu nieco powyżej 200mg% przez co najmniej 2 godziny w czasie 6 godzinnego snu. Uzmysłowiło to choremu, że nie może jeść „crescendo” (wzrastająco) w drugiej połowie dnia, a wszelkie dojadanie i przegryzanie między posiłkami jest zakazane (arachidy, fistaszki, pop-corn itd.) Odkąd zaczął jeść 4 równoważne posiłki (bez poczucia sytości) z 4 godzinnymi przerwami bez jedzenia pomiędzy nimi i wychodzić o godz. 21°° na półgodzinny spacer z psem, szybko wyeliminował cukromocz, co oznacza, że jego nocne glikemie były stale poniżej 180mg%. Ta korekta była wystarczająca, dla obniżenia wskaźnika długodystansowego wyrównania cukrzycy HbA1c po następnych 4 miesiącach do wartości <7,5%.

dr n. med. Zygmunt Trojanowski diabetolog i internista

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738526
dzisiajdzisiaj3
wczorajwczoraj291
w tym tygodniuw tym tygodniu684
w tym miesiącuw tym miesiącu2855