ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Cukrzyca ciężarnych – zapobiegać i leczyć

Zdarza się, że kobieta zachorowała na cukrzycę typu 1 lub 2 zanim zaszła w ciążę i dopiero podczas niej dowiedziała się o swojej chorobie. Natomiast przejściowa cukrzyca ciążowa dotyczy 8 proc. wszystkich ciąż. Z fizjologicznego punktu widzenia jej istota jest ta sama co w cukrzycy typu 2, czyli oporność komórek na insulinę. Insulinooporność pojawia się w każdej ciąży – powodują ją hormony wydzielane przez łożysko. Swoje apogeum osiąga ona w trzecim trymestrze. U większości kobiet nic złego z tego nie wynika, jednak u kilku procent mających genetyczne predyspozycje rozwija się cukrzyca.

Ważne jest pytanie podczas pierwszej wizyty u położnika: czy ktoś w najbliższej rodzinie – ojciec, matka, brat, siostra – choruje na cukrzycę. Odpowiedź tak zwiększa prawdopodobieństwo ujawnienie się cukrzycy ciążowej do 35%. Gdy w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę a ciężarna nie jest otyła, badamy stężenie cukru we krwi na czczo. W przypadku gdy położnik wie, że w rodzinie były przypadki cukrzycy powinien od razu zlecić tzw. doustny test tolerancji glukozy. Polega on na zmierzeniu stężenia cukru we krwi na czczo i 2 godziny po wypiciu 75 gramów glukozy. Test obciążenia glukozą we wczesnej ciąży zleca się zawsze wtedy, gdy lekarz stwierdzi obecność u ciężarnej czynniki zagrożenia cukrzycą: nadwaga bądź otyłość, wiek 35 lat lub więcej, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca ciążowa przebyta w poprzedniej ciąży, urodzenie wcześniej dziecka o wadze powyżej 4 kg, wielorództwo, urodzenie w poprzedniej ciąży noworodka z wadą rozwojową. Niezależnie od tego postępowania we wczesnej ciąży, w ostatnim trymestrze, między 24 a 28 tygodniem, każdej kobiecie zlecany jest wspomniany test obciążenia glukozą.

Cukrzyca ciążowa może nie dawać żadnych objawów u kobiety. Inaczej jest z dzieckiem. Zwiększone stężenie cukru we krwi matki a więc również u połączonego z nią płodu, powoduje jego nieprawidłowy, przyspieszony rozwój. W USG wyraźnie widać, że dziecko jest za duże w stosunku do swojego wieku i ma zaburzone proporcje ciała. Leczenie to przede wszystkim dieta. Chodzi tu głównie o wyeliminowanie z niej produktów najszybciej podnoszących poziom cukru (o wysokim indeksie glikemicznym). Są to oczywiście słodycze oraz m.in. białe pieczywo, gotowane ziemniaki czy biały ryż. Niekiedy trzeba przyszłej mamie podawać przejściowo insulinę podskórnie. Pacjentki nie powinny bać się insuliny („bo zawsze już będą musiały brać zastrzyki”) ale zbyt wysokiego poziomu cukru. Zastrzyki z insuliny nie zwiększają ryzyka późniejszego zachorowania na cukrzycę, po ciąży. Cukrzyca ciążowa, mimo że przemijająca, zwiększa ryzyko cukrzycy w kolejnej ciąży a także w ogóle zachorowania na cukrzycę typu 2. W samej ciąży, w przypadku makrosomii (czyli nadmiernego rozwoju płodu w stosunku do wieku płodowego) zwiększa się ryzyko urazu okołoporodowego. Może dojść do rozwoju zespołu niewydolności oddechowej noworodka. W takiej sytuacji u noworodka stosuje się oddech wspomagany. Poprzez łożysko krew matki ze zwiększoną zawartością cukru przedostaje się do krwi płodu. Jego organizm zaczyna wydzielać duże ilości insuliny. Po porodzie – noworodek zostaje odcięty od krwi matki. W jego własnej krwi poziom cukru spada. Nie od razu zmniejsza się zwiększona produkcja insuliny. Może się to skończyć ciężką hipoglikemią i nieodwracalnym uszkodzeniem mózgu noworodka. Cukrzyca ciążowa jest ostrzeżeniem przed cukrzycą typu 2. Ryzyko jej rozwoju w okresie piętnastu lat po przejściu cukrzycy ciążowej sięga aż 50%. Profilaktyka polega na dbaniu o właściwą wagę ciała tak, by wskaźnik BMI nie przekraczał 25 i regularną aktywność fizyczną. 30 minut codziennego spaceru zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dziecko może odziedziczyć po matce niekorzystne predyspozycje genetyczne i zwiększa to, nawet po wielu latach, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Rodzice powinni dbać o to, by waga dziecka nie przekraczała granic normy przypisanej do wieku, nie przekarmiać i od najmłodszych lat wpajać nawyk dbania o aktywność fizyczną.

 

Zygmunt Trojanowski

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737654
dzisiajdzisiaj111
wczorajwczoraj249
w tym tygodniuw tym tygodniu835
w tym miesiącuw tym miesiącu1983