Co to znaczy – „otyłość metaboliczna”

Można być metabolicznie otyłym nie będąc osobą otyłą czy z nadwagą czyli mieszcząc się w zakresie prawidłowych wartości BMI (19 – 25 kg/m²). Niektóre osoby szczupłe maja tendencję gromadzenia tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, co skutkuje pojawieniem się oporności tkanek na insulinę, zbyt wysokim wydzielaniem insuliny przez trzustkę, podwyższonym stężeniem cholesterolu i nadciśnieniem tętniczym. Otyłość metaboliczna (przy prawidłowym ciężarze ciała) charakteryzuje się:

  • nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha przy prawidłowym wskaźniku BMI odsetkiem tkanki tłuszczowej powyżej 35% masy ciała

  • insulinoopornością i nadmiarem insuliny we krwi

  • stężeniem triglicerydów powyżej 150 mg/dl

  • podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego krwi

Można zakwalifikować takich pacjentów do grupy o podwyższonym ryzyku miażdżycy czy cukrzycy typu 2.